Golfbaan Stippelberg, veelbelovende nieuwkomer

Het clubhuis met traditioneel rieten dak met op de voorgrond de green van hole 18

Aan Hooizak 7 in de gemeente Gemert-Bakel ligt één van Nederlands’ jongste en veelbelovende golfbanen, Golfbaan Stippelberg. Op een terrein van ongeveer 90 hectare zijn in totaal 27 holes gerealiseerd van de hand van Michiel van der Vaart die daarbij geholpen werd door zijn collega’s Philip Spogaard en Gerard Jol van Jol Golf Design.

Heel veel grillige bunkers bij de greens en in de baan

Michiel van der Vaart kreeg slechts één opdracht mee, alle holes moesten mooie holes worden. Golfbaan Stippelberg mocht in geen geval een doorsnee golfbaan worden met ‘slechts’ een paar mooie holes en verder ‘normale’ holes. Neen, er moesten 18 mooie en uitdagende holes komen die gedurende een hele ronde de volledige aandacht en focus van de speler vasthoudt, dat was de opdracht! En het moet gezegd worden, Michiel van der Vaart is er inderdaad in geslaagd een golfbaan te creëren die het uiterste van iedere golfer zal vergen. Alle fairways hebben bulten en richels, alle greens hebben diverse niveaus en zijn goed bewaakt door grillige bunkers die behalve bij de greens ook in ruime hoeveelheden in de baan terug te vinden zijn. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de uitdagend geplaatste waterpartijen die vanaf hole 9 in het spel komen.

Golfbaan Stippelberg is vernoemd naar het nabij gelegen natuurgebied De Stippelberg dat bestaat uit bossen, zandverstuivingen en heidegronden. In het westelijke deel van het natuurgebied zijn nog oude stuifduinen te vinden die als ‘stippels’ in het landschap liggen en waaraan het gebied zijn naam te danken heeft. De vele grillige bunkers die Michiel van der Vaart schijnbaar achteloos maar o zo passend over de baan heeft uitgestrooid, zijn de ‘stippels’ van Golfbaan Stippelberg.

Een water driving range met drijvende target greens

Het complex van Golfbaan Stippelberg omvat uitstekende oefenfaciliteiten waaronder een water driving range met state-of-the-art lesfaciliteiten, twee oefengreens en twee chip en pitch greens die elk steeds om en om in gebruik zijn zodat steeds één van de twee herstellen kan, heel slim en ook erg luxe.

De 18 holes championship course heeft een par van 71 en is voor de heren vanaf de gele tees 5.759 meter en voor de dames vanaf de rode tees 5.212 meter. Dat is naar de hedendaagse maatstaven misschien geen al te lange baan, maar op Golfbaan Stippelberg wordt duidelijk dat kwaliteit het wint van meters. Een bevriende Engelse golfjournalist zei mij ooit tijdens één van mijn golftrips dat je beter een goede par 71 golfbaan kan hebben dan een slechte par 72 golfbaan, en dat is nou precies de essentie van het ontwerp van Golfbaan Stippelberg, kwaliteit boven meters.

Beheersing van de bunkertechniek is op Stippelberg geen overbodige luxe

Opvallend is dat de eerste drie holes een par 3 van 164 meter, een par 5 van 475 meter, en wederom een par 3 van 144 meter zijn. Voor de doorstroming in de baan is het niet voor de hand liggend om met een par 3 te beginnen en vervolgens op hole 3 weer een par 3 te hebben, maar gedicteerd door het terrein was dit voor Michiel van der Vaart de meest voor de hand liggende keuze om mooie holes te maken. En het moet gezegd worden dat je als speler direct vanaf hole 1 geconfronteerd wordt met mooie en uitdagende holes waar de aandacht geen moment kan verslappen.

Holes met vlakke fairways zijn er op Golfbaan Stippelberg zoals gezegd niet te vinden. Alle fairways hebben bulten en richels en je hebt geluk als je bal op een vlak deel van de baan ligt. De leden van Golfbaan Stippelberg zijn dan ook complete golfers, niet alleen moeten ze precies leren te plaatsten, maar ze leren ook nog de bal vanuit alle posities te slaan. Omdat de meeste greens iets verhoogd zijn of zwaar bewaakt door bunkers, is de bal op de green laten landen vaak de enige mogelijkheid om de green aan te spelen, een bal de green op laten rollen is op de meeste holes niet mogelijk. Bezoekers zullen er nog een hele kluif aan hebben om hun handicap te spelen. Wat mij meteen op het volgende punt brengt, Golfbaan Stippelberg is een ledenbaan en alleen leden of gasten van leden kunnen hier spelen. Ontzettend jammer, want deze baan is een uitdaging voor alle golfers, hoewel hogere handicappers na 18 holes wellicht lichtelijk of zwaar gefrustreerd de baan afkomen vanwege de moeilijkheidsgraad. Niettemin is het bijna misdadig dat zo’n mooie en veelbelovende baan gesloten blijft voor de buitenwereld, misschien dat ooit in de toekomst………..

De prachtige en uitdagende par-3 hole 14

Golfbaan Stippelberg is aangelegd op zandgrond en ontworpen als een heidebaan waarbij vanaf hole 9 waterpartijen in het spel komen. In totaal is er 14 tot 15 hectare geklepelde heide afkomstig van de Veluwe uitgestrooid over de volledige baan met de nadruk op de eerste 8 holes van de championship course en de Executive Course. De verwachting is dat deze heide zich over drie jaar volledig ontwikkeld zal hebben en de baan dan het beoogde heidekarakter zal hebben.

Het is moeilijk om met 18 mooie en goede holes een signature hole te benoemen, maar de par 3 hole 14 van 155 meter over een grote plas naar een verhoogde green die goed bewaakt wordt door bunkers en een bos als achtergrond heeft, is wel heel erg mooi. De persoonlijke keuze van de ontwerper Michiel van der Vaart als signature hole is trouwens hole 17, een par 5 dogleg van 461 meter naar links om een grote waterpartij heen. Inderdaad ook een prachtige en uitdagende hole die overleg en precisie vergt.

Hole 17, de favoriete hole van ontwerper Michiel van der Vaart

Behalve de 18 holes championship course, beschikt Golfbaan Stippelberg ook nog over een 9 holes oefenbaan, de Executive Course. Het gaat hier om een par 3 en 4 baan die voor de heren vanaf de gele tees 2.826 meter en voor de dames vanaf de rode tees 2.554 meter lang is. Ook op de Executive Course zijn er voor zowel de heren als de dames backtees aanwezig. De vijf par 3 en vier par 4 holes zijn trouwens gewoon een kopie in het klein van de holes van de championship course, ook hier bulten en richels in de fairways en dezelfde grillige bunkers. Ook hier moet je dus nog steeds met overleg spelen en goeie ballen slaan. Het is geen straf om deze negen holes te spelen.

Ja, Golfbaan Stippelberg is een ledenbaan waarbij kwaliteit hoog in het vaandel staat. Dat uit zich ook in het verdere concept, zo worden de horeca en de golfshop in eigen beheer geëxploiteerd en komen de inkomsten uit de horeca en golfshop dus weer terug in de verenigingskas, iedere Euro die hier wordt gespendeerd komt weer ten goede van de vereniging. Het met zorg samengestelde menu en de wijnkaart en de meer dan redelijke prijzen moedigen de leden dan ook aan goed gebruik te maken van de horeca. De proshop is weliswaar niet al te groot, maar ze hebben wel een eigen clubfitter die op maat Snake Eyes stokken in elkaar kan zetten voor de leden, en ook hier vloeit de winst weer terug in de verenigingskas.

Het Clubhuis heeft een gezellig en modern interieur

Het luxe clubhuis is modern maar heeft een landelijke karakter gekregen door het prachtige rieten dak. In het clubhuis uiteraard luxe kleedkamers, vooral voor de heren die ongeveer drie keer zo groot is als die voor de dames. Ik ga er maar vanuit dat hierover goed is nagedacht en dat het niet een signaal is dat er altijd drie keer zoveel mannelijke leden moeten zijn als vrouwelijke leden.

Verder heeft het clubhuis vergaderruimtes, een prachtige moderne gezellige bar met een lounge ruimte en een apart restaurant. Door de keuken worden zo veel mogelijk lokale producten uit de directe omgeving gebruikt en buiten de vaste kaart om worden er ook altijd nog seizoensspecialiteiten aangeboden.

De keuken werkt veel met seizoensproducten, hier de Asperges Brabancones

Zoals gezegd is Golfbaan Stippelberg een ledenbaan, en ook om de baan de kans te geven zich rustig te ontwikkelen en te settelen is er voor gekozen om voorlopig alleen gasten van leden als greenfeespelers toe te laten. Maar ik hoop dat in de toekomst ook greenfeespelers af en toe in de gelegenheid worden gesteld om van deze prachtige golfbaan te kunnen genieten. In ieder geval is het zo dat de oefen faciliteiten en de horeca wél vrij toegankelijk zijn voor de wandelaars en ruiters die het natuurgebied bezoeken. Voor ruiters die willen pauzeren is er vlakbij het clubhuis zelfs gelegenheid gecreëerd om de paarden te stallen, en dat is toch wel een unicum in golfend Nederland!

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen

Comments are closed